ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Šta sve može izazvati otok u nogama?

Maj 13, 2024

Šta sve može da uzrokuje otok u nogama?

U ovom tekstu istražujemo četiri najčešća uzroka otoka u nogama. Od povreda i hormonalnih promena do loše cirkulacije i prekomerne težine, otkrivamo šta se krije iza ovog neugodnog stanja. Pomoćićemo vam da otkrijte kako da se izborite sa otokom u nogama na jedinstven i efikasan način.

Povrede nogu

Iznenadni otok u nogama može biti izuzetno neugodan, a jedan od najčešćih krivaca za to su povrede i uganuća. Kada se zglobovi ili ligamenti povrede, dolazi do akumulacije tečnosti u tim područjima, što dovodi do otoka. Bilo da ste povredili nogu tokom sportske aktivnosti ili ste pretrpeli nezgodan pad, vaše telo odgovara na oštećenje tako što šalje dodatnu tečnost u povređeno područje kako bi ga zaštitilo i započelo proces ozdravljenja. Na taj način, otok u nogama postaje jedan od najupadljivijih simptoma povreda.

 Loša cirkulacija kao okidač za otok

Da li vam se dogodilo da sedite duže vreme i primetite oticanje nogu? Loša cirkulacija može biti krivac za ovu neprijatnost. Kada naša cirkulacija nije optimalna, normalan protok krvi kroz krvne sudove je otežan, što dovodi do zadržavanja tečnosti i otoka. Ovo je posebno izraženo kod osoba koje provode mnogo vremena sedeći ili stojeći, jer je ometen protok krvi iz donjih ekstremiteta nazad prema srcu. Proširene vene ili tromboza takođe mogu biti uzrok problema sa cirkulacijom i oticanjem nogu. 

Kada hormoni izazivaju otok

Nekada, i hormoni mogu imati uticaj na oticanje nogu. Hormonalne promene, posebno kod žena, mogu biti izazivači otoka. Tokom menstrualnog ciklusa ili trudnoće, nivo estrogena i progesterona u telu se menja, što može uticati na ravnotežu tečnosti i izazvati otok u nogama. Ovaj tip otoka često se javlja tokom PMS-a ili trudnoće, kada hormoni ljuljaju naš organizam i stvaraju nestabilnost u cirkulaciji i zadržavanju tečnosti.

Oticanje nogu usled prekomerne telesne težine

Prekomerna telesna težina može biti izazov ne samo za vašu figuru, već i za vaše noge. Dodatno opterećenje koje višak kilograma stavlja na noge može prouzrokovati oticanje. Telesna masa takođe može uticati na cirkulaciju krvi i izazvati zadržavanje tečnosti u nogama. 

Zaključak

Iako smo se fokusirali na neke od najčešćih uzroka otoka u nogama, važno je napomenuti da svako telo može reagovati na svoj način. Ako se susrećete sa čestim ili dugotrajnim otokom, najbolje je da se konsultujete sa lekarom kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman. U međuvremenu, možete preduzeti neke korake kako biste smanjili otok u nogama, kao što su:

  • redovna fizička aktivnost
  • podizanje nogu da poboljšate cirkulaciju
  • održavanje zdrave telesne težine
  • izbegavanje dugog sedenja ili stajanja

Obratite pažnju na signale koje vam telo šalje.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.