ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Sindrom karpalnog tunela - Bol u zglobovima šaka, ukočenost i trnjenje

Maj 27, 2024

Bol u zglobovima šaka, ukočenost i trnjenje - Sindrom karpalnog tunela

Danas se bavimo jednim od najčešćih problema koji pogađa zglobove šaka - sindromom karpalnog tunela. Možda ste već iskusili bol, ukočenost ili čak trnjenje u šakama i pa ste se zapitali šta može biti uzrok tome. U ovom tekstu ćemo istražiti sindrom karpalnog tunela, njegove simptome, uzroke i načine ublažavanja nelagodnosti.

Anatomija šaka i karpalnog tunela

Pre nego što se detaljnije pozabavimo sindromom karpalnog tunela, važno je razumeti anatomiju šaka i samog karpalnog tunela. Naše šake su složeni spojevi kostiju, zglobova, tetiva i nerava koji nam omogućavaju da obavljamo različite pokrete. Karpalni tunel je prolaz između zgloba i mišića, kroz koji prolazi srednji nerv, odgovoran za pokrete prstiju.

Šta je sindrom karpalnog tunela i koji su simptomi?

Sindrom karpalnog tunela je medicinski termin za stanje u kojem se na srednji nerv vrši pritisak dok prolazi kroz karpalni tunel. To može izazvati različite simptome, uključujući bol, ukočenost, trnjenje ili slabost u šakama, prstima.

Uzroci sindroma karpalnog tunela

Ponavljajući, učestali pokreti

Jedan od glavnih uzroka sindroma karpalnog tunela je naporan fizički rad i ponavljani pokreti u ručnom zglobu. Ovo se često javlja kod osoba koje obavljaju poslove koji zahtevaju stalno kucanje na tastaturi, upotrebu alata ili rad s mašinama. Ponavljanje istih pokreta može izazvati iritaciju i oticanje tetiva u karpalnom tunelu, što dovodi do kompresije srednjeg živca. Češće se javlja kod žena.

Hormonalne promene i genetska predispozicija

Hormonalne promene u organizmu, kao što su trudnoća ili menopauza, mogu takođe doprineti sindromu karpalnog tunela. Takođe, neki ljudi mogu imati genetsku predispoziciju za ovu vrstu problema zbog uskih ili manje fleksibilnih karpalnih tunela.

Ublažavanje nelagodnosti sindroma karpalnog tunela

Vežbe i istezanje

Vežbe i istezanje šaka i zglobova mogu biti korisne u ublažavanju nelagodnosti sindroma karpalnog tunela. Ove vežbe mogu pomoći u jačanju mišića, poboljšanju cirkulacije i smanjenju otoka u području karpalnog tunela.

Upotreba ortopedskih pomagala

Kod ozbiljnijih slučajeva sindroma karpalnog tunela, lekar može preporučiti operaciju. Upotreba ortopedskih pomagala poput splintova ili šina za šaku, pomažu u održavanju pravilnog položaja šake i smanjenju pritiska na srednji nerv.

Zaključak

Sindrom karpalnog tunela može biti izuzetno neugodan, ali pravilnim pristupom i negom možete ublažiti simptome i poboljšati kvalitet života. Obratite pažnju na svoje šake, izbegavajte preterano opterećenje i ponavljajuće pokrete, redovno vežbajte i, ako je potrebno, potražite stručnu pomoć. Zapamtite, briga o svojim zglobovima je ključna za očuvanje pokretljivosti i smanjenje nelagodnosti.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.